Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

I. Világháború Hőseiért – koncert

2020-05-09 .11:11 - 12:00

Kovacs Nori

Kovács Nóri 3 dalt énekel a I. Világháború Hőseire emlékezve a Csengelei temetőben, a megemlékező rendezvényen.

Az I világháborúban hősként szolgált katonák, honvédek tiszteletére

“Az enyészet elmoshatta az emlékezetből azoknak a hősöknek neveit, ..akik szolgálatteljesítés közben, a hadi fáradalmak és nélkülözések által megtört szervezet végelgyengülésének tünetei között lehelték ki hősi lelküket és akik .. tömegsírokban  alusszák örök álmukat; de e névtelen hősök emléke haló poraikban is, időtlen-időkig élni fog a nagy magyar Alföld tanyavilágában, a délibábos alföldi rónaságon, a vakítóan fehérre meszelt nádfedeles tanyai kis házakban, ahová a szív utolsó dobbanása, az élet-energia egy végsóhajában messze elszállt.
Ezeknek a hősöknek nevei, bár ha nincsenek is a templomok és a hősi emlékek márványlapjain megörökítve, de a magyar nemzet nem feledkezik meg az ő hű fiairól, akik messze idegen földben alusszák a legszebb álmot, boldog nagy Magyarországról. Nyugodjatok békével, a ti álmotok valóra fog válni, a magyar nemzet történeti hivatását be fogja tölteni!
A ti szellemetek örökké élni fog utódaitokban; hozzátok szállnak gondolataink, hogy erőt és hitet adjatok azoknak a szent céloknak kivívásához, amelyekért küzdöttetek és hősi halált haltatok.

Nónay Dezső Tábornok

Kir 5. gyalogezred  parancsnoka  1930

Részletek

Dátum:
2020-05-09
Időpont:
11:11 - 12:00

Helyszín

Csengele
Csengelei temető + Google Térkép