Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Anatóliai utazás képben, dalban

2023-11-17 .19:00 - 21:00

Kedves közönségünk!
Az Utazz velem… élményvetítéses sorozat újabb fejezetéhez érkeztünk.
Novemberi zenei és képi kalandozásunk Anatóliában lesz. Az utóbbi évek geopolitikai eseményei igencsak fókuszba állították a Közel-Kelet kétségkívül sok kérdőjeles mondatot is megfogalmazó vidékét. Az már kevésbé ismert tény, hogy a térségben honos negyvenmilliós büszke nemzet valójában négy ország területén él, igazi Haza nélkül. Hogy népének kultúrája, motívum- és mondavilága a közös ősi szkíta múltunkban eredeztethető. Hogy zenei gyökerei, a hajlított pentaton hangzásrendszere, mely ma is jellemzi dallamait, a magyaréval azonos. Hisz egy a zászlónk! Igen, ugyanúgy vízszintes sávozásban piros-fehér-zöld. Hitvallásuk szerint a felkelő nappal a közepén.
Ezúttal Kurdisztán legnagyobb kiterjedésű anatóliai részeit járjuk be, Erzurumtól a grúz határon magasodó Seytan kastélyon át, a szögesdróttal körbezárt török-örmény határon árválkodó egykori ősi keresztény település, Ani romjaiig. Az örmények szent Ararát csúcsa alatt utazunk tovább az iráni határvidék irányába, ahol teljes pompájában tárulkozik elénk Isaak pasa dzsámija és az itt megrekedt Noé bárkájának feltételezett sziluettje. Innen tovább indulva a Van-tó, Akdaamar őskeresztény örmény szigete és a Nemrut vulkán érintésével átkelünk az ősi Mezopotámia két híres folyóján, a Tigrisen és az Eufráteszen, hogy kalandozásunkat a közös történelmi múlt szakrális hegyén, Nimród vezér kultikus temetkezési helyén, stílszerűen egy lélegzetelállító naplementével zárjuk.
Szoció- és natgeós, – Isztambulban rangos nemzetközi elismeréssel is díjazott természetfotóimmal teletűzdelt-, történelmi és tényszerűen, szókimondóan megfogalmazott izgalmas együttkalandozás Kovács Nóri ének-előadóművész társaságában, aki ezen az esten megosztja majd velünk Nimród regéje szimfonikus népi-operájának néhány kiemelkedő dallam-átiratát.
Minden érdeklődőt szeretettel várunk 2023. november 17-én, pénteken este 19 órától a Budapesti Unitárius Templom Pecz Samu termében! Cím:1055 Budapest, Nagy Ignác utca 2-4.
Szervező: Budapesti Unitárius Egyházközség
A rendezvény megtekintése ingyenes, csekély adományt azonban – a látványosság és a felszolgált ínyencségek kompenzálásaként -, köszönettel fogadnak a szervezők.
Regisztráció nem szükséges, de a közösségi terem maximum 120 fős korlátozott ülőhely száma miatt célszerű időben érkezni.
Köszönjük, találkozzunk 17-én, Anatóliában!
Kovács Nóri és Elekes Attila André

Részletek

Dátum:
2023-11-17
Időpont:
19:00 - 21:00